Älä tue pentutehtailijaa – tunnista hämärä toiminta
Ragdollien ja muidenkin rotukissojen suuri kysyntä on houkutellut koulutettujen ja asiallisesti kasvatustoimintaa harrastavien kasvattajien joukkoon kissojen hyvinvoinnista piittaamattomia ja vain rahan perässä toimivia pentutehtailijoita. Jokaisen kissaa hankkivan on hyvä tunnistaa ero rehellisen ja luotettavan kasvattajan sekä hämärän, epäluotettavan pentutehtailijan välillä.
1. Pentutehtaillulle tyypillistä on toiminnan salailu ja piilottelu.
Pennun ostajia ei päästetä kotiin vaan pennut esitellään muualla kuin niiden asuinpaikassa. Pentu myös halutaan tuoda suoraan ostajan kotiin tai muuhun tapaamispaikkaan, vaikka kyseessä olisi ensimmäinen kontakti pennun ostajan ja myyjän välillä. Emoa ei esitellä, vaikka pennut ovat alle 14-viikkoisia.
Huomaa, että jos emo on sijoitusnaaras, se on saattanut palata kasvattajan luota omaan kotiinsa, jos pennut ovat jo yli luovutusiän. Tämä on täysin mahdollista eikä tarkoita sitä, että kyseessä olisi hämärä toiminta.
2. Pentuja kaupataan ilmaisilla lehti- ja internet sivuilla.
Myyjän yhteystiedot ovat salaisia ja tilapäisiä. Ilmoituksissa olevat kuvat saattavat olla kopioituja jonkun rehellisen kasvattajan kotisivuilta eivätkä esitä ollenkaan niitä pentuja, jotka ovat myynnissä.
3. Terveystodistuksia ei näytetä.
Pentutehtailija saattaa väittää terveystodistusten puuttuvan vahinkoastumisen vuoksi. Myyjä voi yrittää vedota ostajaan pennun lopettamisella. Pentutehtailua on myös toiminta, jossa osa pentueista rekisteröidään ja teetetään samalla emolla pian uusi, rekisteröimätön muka vahinkopentue, tarkoituksena rahan ansaitseminen.
4. Todisteita rekisteröinnistä ole.
Tyypillistä on myös pentujen rekisteröimättömyys. Rekisterikirjan puuttumista selitetään eri tavoin. Se saatetaan luvata toimittaa myöhemmin tai väitetään että ostaja voi itse rekisteröidä pennun tai kerrotaan, ettei rekisterikirjaa tarvita, koska pentua ei aiota näyttelyttää.
Totuus on kuitenkin se, että pennut voi rekisteröidä ainoastaan niiden kasvattaja, jos tämä on käynyt kasvattajakurssin sekä rekisteröinyt kasvattajanimen ja sitoutunut noudattamaan kattojärjestön sääntöjä kasvatuksessaan.
Rekisterikirjan puuttuminen on merkki siitä, etteivät nämä asiat ole kunnossa. Luovutusiän jo saavuttaneilla pennuilla yleensä on rekisterikirja, mutta joskus rekisteröinnissä tulee viiveitä. Tällöin Suomen Kissaliiton alaisuudessa toimivat kasvattajat voivat näyttää Suomen Kissaliiton Omakissa-rekisterissä olevan merkinnän jo käynnissä olevasta pennun rekisteröinnistä.
5. Ostaja ei saa tietoonsa sukulinjoja.
Rekisteröimätön pentu saattaa myös olla hyvinkin sisäsiittoinen. Tämä lisää perinnöllisten sairauksien ja epämuodostumienkin riskiä. Tai voi olla, ettei isästä ei ole tietoa, mistä ei tietenkään kerrota ostajalle. Suomen Kissaliittoon rekisteröidyn pennun sukutaulu löytyy Omakissa-rekisteristä ja yleensä myös kansainvälisestä PawPeds-tietokannasta, josta voi helposti tarkistaa kissan sukusiittoisuuden.
6. Pennut saattavat olla heikkoja ja sairaalloisia.
Jos rahan ansainta on pentujen tuottamisessa tärkeintä, emon terveydestä ei useinkaan ole riittävästi pidetty huolta tiineys- tai imetysaikana, ja myös pentujen ruokinta ja hoito on saattanut olla ala-arvoista. Pentu on usein rokottamaton ja madottamaton, eikä eläinlääkäri ole tarkastanut sitä. Pentu saattaa olla myös sairas. Sairaus ilmenee usein vasta uuden omistajan luona, ja tällaisen pennun ostaminen on täysin venäläistä rulettia. Sairastelevasta ja pahimmassa tapauksessa elinkelvottomastakin pennusta aiheutuu ostajalle eläinlääkärikuluja ja suurta surua. Pentutehtaan pennut elävät aivan liian usein lyhyen ja surkean elämän.
Jos epäilet olevasi tekemisissä pentutehtailijan kanssa, ota yhteys eläinsuojeluvalvojaan tai kunnan- tai kaupungineläinlääkäriin varsinkin silloin, kun epäilet salakuljetusta tai eläinten huonoa hoitoa!
Kysynnän ja tarjonnan laki toimii myös pentutehtailussa. Kysyntä lisää aina tarjontaa. Älä siis hanki pentua epäilyttävistä oloista ja tarkista pentua kauppaavan henkilön taustat, jos vain pystyt. Tietoa saat kyseisen rodun rotuyhdistyksen kasvattajasivuilta, eri rotukissayhdistysten (Kissaliiton jäsenyhdistysten) sivuilta ja kyselemällä.
Jos kasvattajasta ei löydy mitään tietoa, harkitse asiaa uudelleen. Sääli ei ole hyväksyttävä syy ostaa pentua. Jos pelastat tehtailijalta yhden pennun, teet tilaa uudelle ja näin tahtomattasi tuetkin hänen toimintaansa.
Suomessa on runsaasti luotettavia, kasvatustyötä ja kissojaan aidosti rakastavia kasvattajia. He täyttävät asiallisen kasvattajan vaatimukset ja heidän kanssaan asioidessa kissan hankinta on hyvä ja iloinen tapahtuma.
Ragdoll-kasvattajien yhteystietoja ja tietoa myytävänä olevista pennuista löydät esimerkiksi Suomen Ragdoll-kissayhdistys ry:n kasvattajasivulta. Yhdistyksellä on myös luotettava pentuneuvoja.
Suomen Ragdoll – Kissayhdistykseen kuuluvat kasvattajat toimivat Suomen Kissaliiton ja sen kattojärjestön FIFen (Federation Internationale Feline) alaisuudessa ja niiden sääntöjen mukaan. Suomen Kissaliitto vaatii kasvattajiltaan kasvattajakoulutuksen ennen kuin kasvattajaoikeudet ja -nimi hyväksytään. Kasvattajat sitoutuvat myös allekirjoituksellaan noudattamaan Suomen Kissaliiton asettamia, kasvatukseen liittyviä, rotukohtaisia sääntöjä. Pennun ostaminen on turvallista vain, kun hankit pennun vastuulliselta ja asiaan sitoutuneelta kasvattajalta. Rotukissalla on aina rekisterikirja.
Hanki lemmikkisi luotettavalta kasvattajalta, joka on sitoutunut noudattamaan Suomen Kissaliiton ja sen kattojärjestön FIFe:n sääntöjä.
Suomen Ragdoll-kissayhdistys ry
Suomen Ragdoll-kissayhdistys ry
http://www.finragdolls.net/
Facebookissa
https://www.facebook.com/suomenragdollkissayhdistys?fref=t